Radotínští Custodes nenechali v závěrečném Final Four Národní boxlakrosové ligy nikoho na pochybách, kdo je v této lakrosové disciplíně pánem, a i přes několik chybějících opor ve finále naprosto přesvědčivě přehráli SK Lacrosse Jižní Město 18:8.

Národní boxlakrosové ligy se letos účastnilo osm týmů. Kromě těch českých také Spreewölfe z Berlína a rakouští Vienna Monarchs, mužstvo Pardubic doplnila početná polská posila. Radotínský klub již tradičně do soutěže postavil dva týmy – Custodes a Wolves – a zatímco vloni byly tyto výběry rovnocenné a titul nakonec získali pro Radotín Wolves, letos se trenéři vrátili k modelu elitního týmu Custodes a „béčka“ Wolves sestaveného z mladých hráčů a matadorů, kteří už hvězdné kariéry mají za sebou a věnují se více rodinným povinnostem.

Custodes prošli základní částí ligy hladce a jediné mírné zaváhání, které je připravilo o bod, bylo v zápase proti Jižními Městu, ve kterém soupeř vydržel vzdorovat do prodloužení. Do play-off šli tedy Custodes z prvního místa. Bilance Wolves byla o poznání horší, nakonec skončili v základní části až šestí, a do Final Four se tedy nedostali.

Final Four letos hostila radotínská aréna u sokolovny a jak při semifinálových duelech v pátek 10. listopadu, tak při samotném vyvrcholení v sobotu 11. listopadu vytvořili fanoušci hráčům skvělou atmosféru.

Custodes do Final Four nastupovali s výrazně zredukovanou sestavou. „Kvůli zranění chyběli nejzkušenější útočník Dominik Pešek a fejsař Ondřej Strieblik a museli jsme se obejít bez gólmana Jakuba Mareše, který byl v zahraničí,“ popisuje situaci trenér Lukáš Neužil. Custodes tak měli pouze 15 hráčů do pole a jednoho gólmana, což by v případě zranění některého z klíčových hráčů znamenalo velké komplikace.

Soupeřem Custodes v semifinále ligy byl tým Berlin Spreewölfe. Němci do ligy nastoupili poprvé vloni a pro rozvoj boxlakrosu je potěšitelné, že dokázali svou pozici stabilizovat a své výsledky zlepšit. Očekávalo se, že Spreewölfe na play-off přivezou posily a zapojí hráče národního týmu, kteří nepůsobí v Berlíně. Nicméně záhy po začátku zápasu bylo jasné, že Custodes jsou o třídu lepší. Než se Němci rozkoukali, prohrávali 0:3 a po první periodě vedli Custodes 8:1. Ve druhé a třetí čtvrtině domácí trochu polevili, ale ve čtvrté si opět do německé branky s chutí zastříleli a celkové skóre bylo 21:7.

Ve druhém semifinále se střetli SK Lacrosse Jižní Město, postoupivší z druhého místa po základní části, a Lakros Zbraslav. Tým z pravého břehu Berounky se krok za krokem systematicky zlepšuje a letos si brousil zuby i na finále. Jeho hru letos táhlo několik amerických hráčů, posilou byl i brankář Viktor Bláha, který do klubu přestoupil v září, a své si odehrálo i několik dalšách zkušených hráčů, kteří se v týmu sešli z jiných klubů. Nicméně Zbraslavi už dorůstají jejich vlastní odchovanci, kteří se na hřišti rozhodně neztrácejí. Na konci základní části Zbraslav předváděla velmi solidní výkony. V semifinále to ale byl zkušenější tým z Jižního Města, kdo dostal zápas pod kontrolu. Zbraslavští, podporovaní hlasitým kotlem fanoušků, působili proti disciplinovaným Jižňákům trochu splašeně. Sice dokázali dotáhnout třígólovou ztrátu z úvodní čtvrtiny, ale pak zase otěže převzal soupeř a dovedl utkání k výsledku 17:10.

Zbraslav si pak spravila chuť v zápase o bronz, ve kterém porazila trochu matné Spreewölfe výrazně 15:7 a soudě podle intenzity oslav bylo celkové třetí místo pro skvadru vedenou Brianem Witmerem velkým úspěchem.

Svatomartinský večer pak vyvrcholil finálovým zápasem a do pyroefektů nastoupili oba tradiční čeští rivalové – Jižní Město a Custodes. Skóre otevřel ve druhé minutě radotínský Martin Pech. O minutu později odpověděl Ben Lavallée, ale pak se rozpoutala radotínská kanonáda a po první čtvrtině svítil na tabuli stav 8:1 pro domácí. Jižňáci nerezignovali a snažili se dál a hra byla pohledná, ale skóre krok za krokem narůstalo spíš na radotínském ukazateli, navzdory řadě přesilovek, které Jižní Město mělo. Rozdíl v počtu střel obou týmů byl minimální, ale ty jižňácké povětšinou s klidem likvidoval brankář Josef Slavík. Custodes tak s přehledem dokráčeli k osmnáctému titulu boxlakrosových mistrů republiky pro Radotín v řadě.

„Jsme spokojení s předvedeným výkonem a herním projevem,“ hodnotí zápas za trenérský tým Lukáš Neužil. „Chtěli jsme hrát tak, abychom se hrou bavili především my na hřišti, a myslíme, že se to povedlo. To, že se na hru pak i hezky koukalo a přineslo to výsledky, s tím jde ruku v ruce. Dobře fungovala obrana, která se mohla opřít o spolehlivého Josefa Slavíka v brance, i kreativní útok se širokou plejádou střelců. Skoro polovinu finálového utkání jsme odehráli v oslabení, na to si musíme dát v budoucnu pozor.“

Lakrosisty teď čeká zimní kondiční příprava a od jara se vše začne chystat na zářijové boxlakrosové mistrovství světa, které bude hostit město Utica v americkém státě New York.

Fotogalerii z Final Four najdete zde.

Ondřej Mika